Både DN och SvD rapporterar idag om eventuella planer från Vita Husets sida på ett gradvis tillbakadragande av trupper från Irak.
Att den amerikanska närvaron i Irak är impopulär borde inte komma som någon överraskning, men på senare tid har ett antal republikanska politiker börjat flagga för att de inte längre kan upprätthålla sitt stöd för Bush Irak-politik. Trycket från väljarna i de egna valdistrikten riskerar i en del fall att bli alltför stort och med demokratiska motkandidater som driver sitt motstånd mot den förda Irak-politiken även i lokal- och delstatsval (där de ju knappast utformar landets utrikespolitik), blir situationen rent politiskt allt svårare att leva med för republikanerna, alldeles oavsett huruvida den utstakade Irak-politiken är den rätta eller inte.
Det har sagts att rent politiskt vill republikanerna helst av allt få ett slut på den amerikanska truppnärvaron i Irak, medan demokraterna vill att den ska fortgå så länge som möjligt, med Bush-administrationens fingeravtryck. I det fall trupper börjar att dras tillbaka från Irak skulle ju detta kunna innebära att denna för republikanerna opinionsmässigt farliga fråga mer eller mindre neutraliseras, vilket ju skulle vara ett bakslag för demokraterna inför de kommande president- och kongressvalen. Således ligger det alltjämt i demokraternas egenintresse att republikanerna fortsättningsvis förknippas med den av president Bush förda Irak-politiken, vilket tydligast sker genom att något trupptillbakagradande inte sker, men att demokraterna kan fortsätta att, åtminstone till synes, försöka pressa fram ett sådant genom upprepade omröstningar i frågan i kongressen.
1 kommentar:
Så är det nog, trupperna kommer att stanna kvar inom överskådlig tid. Men när de en dag reser hem, då kommer de miljoner irakier som stöder den demokratiskt valda regeringen att råka illa ut. Det blir som uttåget ur Saigon, fast värre. Amerikanerna måste ge upp förr eller senare, de har inte tillräckligt med manskap. Ska amerikanska familjer, som ofta bara har en son, offra denne i ett land med en ungdomspuckel som Irak?
Skicka en kommentar