På fredagen var det slutligen dags för vänsterpartiets ledare Lars Ohly att hålla sitt tal i Almedalen. Han gör det mot bakgrund av ett opinionsstöd på 3.6% enligt Expressen/Demoskops senaste mätning. Enligt Demoskop är detta vänsterpartiets lägsta notering i deras mätningar på 13 år. Ohly har alltså att förhålla sig till att partiet är på nedgång, med flera profiler i vänsterpartiets ledning som har gått över till andra partier på senare år, mest tydligt Gudrun Schyman och Karin Svensson Smith.
I detta läge väljer Ohly att avfärda ett eventuellt samarbete med socialdemokraterna och miljöpartiet inför valet 2010 med orden "Vi ska vara tydliga med ambitionen att regera ihop men vi vill inte ha ett gemensamt valmanifest", enligt Expressen.
Väljarna kan med andra ord i dagens läge inte vänta sig att den socialistiska oppositionen kan presentera något faktiskt alternativ till valet 2010, trots att, enligt Expressen, "såväl socialdemokraternas Mona Sahlin som miljöpartiets ledning har talat om det behövs en gemensam valplattform för att utmana regeringen."
Som väntat är Ohly omåttligt kritisk till allt som de borgerliga gör. Han hävdar att "Alliansens mål är att återställa klassamhället", enligt Expressen. Just detta uttalande är något förvånande - rimligen måste Ohly alltså mena att det i dagsläget inte finns något klassamhälle för (v) att opponera sig mot, vilket ju borde vara upplyftande nyheter.
Vidare i ytterligare en annan Expressen-artikel:
"Skolministern Jan Björklunds ”kunskapsskola” döpte Lars Ohly om till ”sorteringsskola”.
- Det handlar om att överklassen vill vara säkra på att arbetarklassen och underklassen aldrig ska för få för sig att bli något. Skomakare bli vid din läst, sa Lars Ohly och skördade applåder."
Detta måste ta priset som något av det mest korkade som man kan få för sig att säga. Att även arbetarbarn ska ges möjlighet att faktiskt få en stabil grund att stå på vad gäller skrivkunnighet, läsning och räkning utgör i Ohlys värld "sortering". Utifrån Ohlys världsbild skulle då säkerligen det barn som går ut skolan utan rejäla kunskaper vara mer benäget att bryta det sociala arvet?
Vidare sa Ohly på samma tema, enligt DN/DN:
"Jag förbannar mig själv för att jag inte talade mer utbildningsfrågor före valet."
Är det bara jag som avskyr vänsterpartiets politik på utbildningsområdet? Jag må vara en kritiker av det högskattesamhället som socialisterna förespråkar, men vänsterpartiets skolpolitik är fullständigt bisarr. Att vanliga arbetares barn ska kunna se det som en rättighet att få gå ut skolan med kunskaper som är värda något på arbetsmarknaden borde vara självklar oavsett vilket politiskt parti man stöder i övrigt. Därför har jag mycket svårt att tro att Ohly skulle ha kunnat rädda några röster om han mer öppet propagerade för sitt partis linje i denna fråga.
Som vi nu har kunnat konstatera kommer Ohly ut med rostiga retoriska revolvrar i vardera handen och skjuter vilt omkring sig i förhoppningen att han ska kunna återställa någon form av relevans till hans eget parti.
När han ändå är igång verkar det inte vara någon idé att spara på krutet: han passar enligt SvD på att ge sina socialistiska bröder i (s) en rejäl känga för att de skulle svänga åt höger. I själva verket rör det ju givetvis om att Ohly försöker att skapa någon form av politiskt utrymme på vänsterkanten genom att kannibalisera på socialdemokraternas vänsterflygel. Med tanke på den hittills uteblivna förändringsvilja hos (s) finns det dock inte särskilt goda möjligheter till att denna strategi fungerar. Dock kan ett parti på vänsterkanten inte komma med särskilt mycket annat i form av strategi annat än att klaga på att jätten (s) inte är "socialistiska nog".
Avslutningsvis vill jag hänvisa till Göran Erikssons intressanta analys i SvD. Han tar upp en del problem som vänsteroppositionen står inför och analysen är väl värd att läsa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar