lördag 11 augusti 2007

Fastighetsmäklarnas lockpriser

DN rapporterar idag att lockpriser i syfte att få fler bostadsspekulanter är vanligt förekommande i fastighetsmäklarnas bostadsannonser. Enligt artikeln visar en undersökning bland de fem största mäklarfirmorna i Stockholm att utgångspriserna ligger på i snitt 20 procent under marknadens genomsnittspriser, alltså rejäla lockpris. Detta är helt klart någonting som man som bostadsspekulant bör vara medveten om.

Jag kan varmt rekommendera DN:s intressanta artikelserie om fastighetsmäklare, särskilt artikeln "Svenska systemet rena rama stenåldern".

Läs hela denna artikel i DN.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men A-mäklarnas statistik är ju båg!!! Den tar ett medelvärde för alla bostadsrätter i Stockholm och jämför med ett (1) objekt. En 1:a kan gå för 50-70.000kr per kvm men det går aldrig en 5:a för. Sen vet man inte om det var balkong, nyrenoverat, sunkigt, innergård, bullrigt, hiss, söderort, norrmalm, bastu, spa, 10000kr/månad i avgift eller 1000kr etc. Ni förstår. Man manipulerar med statistiken. Sorgligt!
/en som jobbar med bostadsstatistik

Patrick sa...

...problemet är att jämförelsepriserna i många fall grundar sig på försäljningar i samma område som sträcker sig ett antal månader tillbaka vilket skapar större varianser än 20%.

Vidare så har mäklaren en egen uppfattning av priset som grundar sig på de senaste försäljningen i området. Denna delar de glatt med sig på visningen. Varför detta inte avspeglas i "budstarten" har de inget eller avvikande svar på.

Värst är det bland 1or i sthlms innerstad. i attraktiva områden får man räkna med 50% till ibland så mkt som 100% uppgång.

Hur ska man som fastighetsköpare kunna ha förtroende för en mäklare som helt "missbedömt" värdet på objektet.

Är det inte lockpriser, så har mäklarkåren i stockholm själva gått ut med att det är helt inkompetenta till att värdera bostäder i den marknaden som de jobbar. Således är de inte mer än en överbetald dörröppnare på söndagseftermiddagar.