onsdag 1 augusti 2007

Illegal nedladdning ökar, eller?

I SvD kan vi idag läsa en artikel med den möjligen missvisande rubriken "Olaglig nedladdning allt vanligare" - missvisande därför att artikelförfattaren senare konstaterar att:

"I undersökningen uppger 43 procent av de 1700 tillfrågade att de laddar ned musik på olaglig väg – jämfört med 36 procent i förra årets undersökning. Siffrorna går dock upp och ner – 2005 var samma andel 40 procent."

Undersökningsresultaten fluktuerar alltså hittills runt 40% över de tre senaste mätningarna. Om det här årets mätresultat var ett tecken på en verklig trend eller bara en slumpvariation får kommande undersökningar utvisa.

Undersökningen som hänvisas till är enligt uppgift utförd av företaget Entertainment Media Research och är den fjärde årliga rapport som de ger ut i ämnet.

Vad jag tycker är intressant om det visar sig att den trend som antyds i artikeln stämmer med verkligheten är att marknadspotentialen i så fall ökar för legala nedladdningstjänster i och med målgruppens ökande förtrogenhet med att ladda ner digitala media. Å andra sidan kan detta även leda till att folk förbiser de legala alternativen idag och i framtiden om nackdelarna med illegal nedladdning inte uppfattas som tillräckligt stora i jämförelse med de legala tjänsterna.


Läs även mitt tidigare inlägg i ämnet illegal fildelning.

SvD:s artikel

1 kommentar:

Anonym sa...

Kommande år lär vi få se mer av illegal nedladdning nu när PTS (Post & Telestyrelsen) har utrett och i en rapport föreslagit regeringen att besöuta om funktionell separation av Telia så att operatörsdelen och ägandet av accessnätet delas upp i två separata bolag som ej får ha affärer ihop längre.Detta för att pressa priset för konkurrenterna så att det blir billigare för slutkunderna d.v.s den svenska allmänheten så att fler kan ha råd med bredband.

Utöver dett' här ovan så kommer all
möjlig bärbar utrustning förses med wifi eller wlan chip kommande år.
Allt från Mp3-spelare, mobiltelefoner förutom alla datorer och då särskilt bärbara datorer.

Med wlan chip så är det fullt möjligt att allt mer fildelning kan ske offline mellan vänner och bekanta.
Och då blir det än svårare att uppskatta omfattningen av illegal fildelning i Sverige och i världen.