torsdag 26 juli 2007

Illegal fildelning är ett övergående fenomen

SvD fortsätter idag sin serie artiklar om illegal fildelning. Mer om detta ämne här.

Som jag ser det kommer illegal fildelning alltid att finnas i en tid där det är mycket enkelt att kopiera information över Internet. Troligen kommer den dock att minska i omfattning då allt fler fungerande affärsmodeller dyker upp som kan tillhandahålla t.ex. musik och film av god kvalitet till låga priser för konsumenten och samtidigt ge artisterna sin beskärda del. Om inte annat kommer aktörer i musik- och filmindustrin att tvingas till att ta fram sådana lösningar av ren självbevarelsedrift (något som de inte visat särskilt mycket av hittills, annat än i form av reflexartade angrepp på fildelarsajter o.d.).

Grundproblemet för de kommersiella företagen och artisterna är att de inte kommer att kunna stoppa den illegala fildelningen. Visst kan de skrämma bort en hel del användare från dessa nätverk genom rättsliga åtgärder mot enskilda användare, men eftersom deras affärsmodeller tillhör det förra århundradet är de dömda att misslyckas i en värld med nya villkor för verksamheten.

Min slutsats är att det här i mångt och mycket är ett övergående problem som så småningom kommer att få sin lösning genom praktiska legala alternativ till dagens fildelning.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Konsten att bita den hand som föder..

Efter stupidon Sony hade fräckheten att i lönn installera ett dolt rootkit på sina kunders datorer via en lagligt inköpt musik-cd så är det slutsnackat om "lagliga och säkra alternativ".

Min hälsning till dessa skivbolagdirektörer : Dra ner byxorna, böj frammåt och fatta tag om vristerna så ska vi musikköpare tacka för senast - helt gratis.

/Lars

barlon sa...

Konsten att bita den hand som föder..

Att ladda ner producerat material utan att betala ett öre för det. Risken finns att man snart slutar producera t.ex. DVD-utgåvor av filmer eftersom ingen ändå betalar för dem.

Jag minns inte vem det var, kanske SF, som många år sedan körde med sin slogan "Film ska ses på bio". Vem vet, alternativen kan mycket väl bli färre och färre.

Anonym sa...

I'm Flyer

barlon
Var så säker att DVD försäljningen fortsätter - filmbolagen - musikbolagen och bokförlagen gör goda vinster TROTS fildelningen.

Fildelning av musik har exempelvis funnits sedan mitten av 90 talet - trots det tjänar våra folkkära artister bra med pengar - musikbranchen fungerar bra - nya artister dyker up - nya sånger skrivs osv - så fråga dig själv - varför denna hetsjakt - varför en skärpt lag som har gjort en million svenskar kriminella - varför inskränks medborgarnas personliga integritet och deras fri- och rättigheter och skyller man detta på fildelning? -

Varför har vi aldrig fått se någon objektiv utredning/forskning som stödjer tesen att fildelning har negativa effekter för samhället eller ens för dom berörda parter?

Något är ruttet i politiken.

Dessutom är det inte fildelarna som biter den hand som föder - det är tvärtom - bolagen jagar sina egna kunder med blåslampa.

Det märks att du är en "tyckare" som inte har satt in dig i problematiken.