fredag 27 juli 2007

Facklig skrämseltaktik får kritik

Blekinge Läns Tidning (även SvD och DN) rapporterar om ett kraftigt övertramp av Metalls lokala fackföreningsordförande på ABB, Jan-Anders Lindfors.

I en skrivelse attackerar han dem som inte är anslutna till hans fack genom att nedsättande kalla dem för "gulingar" och säger att styrelsen ska "agera mot avarten när tillfälle ges".

BLT (felstil är BLT:s intervjuare):

"Många upplever din skrivelse som personangrepp?
- Jag vill bara vara tydlig och informera om konsekvenserna när man inte är med i facket. De ska inte tro att de kan göra som de vill, bryta mot övertidsregler och annat. De ska inte förvänta sig något.
Så det är ett förtäckt hot?
- Kalla det vad du vill. Jag kallar det realism.
"

Det Lindfors kallar "realism" skulle andra kalla "fackliga maffiametoder".

Vidare om Lindfors, enligt BLT:

"Lindfors är förutom ordförande i verkstadsklubben på ABB, även ordförande för IF Metall i Östra Blekinge. Han har varit politiskt aktiv i många år och är ett välkänt namn inom socialdemokraterna. Före valet var Lindfors ordförande i socialnämnden i Karlskrona, nu sitter han som ledamot i kommunfullmäktige."

Anders Ferbe, andre vice förbundsordförande i IF Metall, har i alla fall vett att ta avstånd från Lindfors sätt att bedriva facklig verksamhet:

"När BLT läst upp paragrafen ur skrivelsen är hans spontana reaktion:
- Det här är inte bra. Ett olyckligt uttryckssätt, även om avsikten säkert inte var att hota. Feltolkningar leder bara till mer bekymmer.
- För en medlemsorganisation är målsättningen att alla ska vara med. Klubben måste motivera utomstående att gå med på ett sätt som inte upplevs som hotfullt eller stötande. Tala för medlemskap - inte emot.
"

Helt rätt. När facket inte längre kan locka medlemmar genom att rationellt argumentera för ett medlemskap utan enbart levererar illa förtäckta hot mot dem som väljer att utnyttja sin negativa föreningsfrihet genom att stå utanför facket är det dags att lägga ner verksamheten.

Jag ser nu med spänning fram emot hur Lindfors partikamrater inom socialdemokraterna ställer sig till denna typ av metoder.

1 kommentar:

Anonym sa...

När jag på 80-talet började jobba var det ingen som frågade om man vill gå med i facket. Man blev lotsad dit utan bli tillfrågad!!! Skriv på nu. och på den vägen är det. Demokrati finns inte inom facket om man råkar hysa andra åsikter än vad dom har. Aldrig mer jag går med i sånt!!!