lördag 28 juli 2007

Ledarskap genom frånvaro?

SvD skriver idag om hur tre moderata riksdagsledamöter har ändrat ett debattinlägg rörande finansminister Borgs uttalanden om nedskärningar i försvaret efter vad som kan ha varit påtryckningar inifrån det egna partiet. Riksdagsledamöternas inlägg skulle komma som ett svar på
P J Anders Linders ledare, där han ifrågasätter den allmänna tystnaden i de moderata leden.

Att partipiskan viner i en hel del frågor kan man tycka vad man vill om, men för just moderaterna borde detta inte vara fallet när finansministern tycks spela solo och föreslår nedskärningar i försvaret. Opposition innefrån partiet som följd på denna kursomläggning borde vara given och inte tystas ner genom partipiskan.

Som Per Westberg skriver på sin blogg instämmer jag att det nu är hög tid för statsminister Reinfeldt att peka ut färdriktningen i denna fråga istället för att som nu lämna partiet i ett förvirrat tillstånd med olika signaler från olika ministrar. Det nuvarande läget är skadligt för hela regeringen, så det vore inte alls fel om övriga allianspartiers företrädare vänligt men bestämt påpekar allvaret i situationen för statsminister Reinfeldt.

Uppdatering: SvD - "Det är nödvändigt att ta tillbaka sparbudet"
Uppdatering 2: SvD - "Nu är det regeringens drag" (P J Anders Linder), SvD - "Försvaret får inte vara budgetregulator" (debattartikeln)

Inga kommentarer: