tisdag 31 juli 2007

"The Governator" fyller 60 - hur ser framtiden ut?

Arnold Schwarzenegger, guvernör i Kalifornien och numera även känd som "The Governator" (efter order governor och "The Terminator", en av Schwarzeneggers mest kända filmroller) fyllde 60 år den 30 juli.

DN uppmärksammar detta med en artikel där man skriver om hur han anses vara en skicklig politiker som troligen har siktet inställt på Vita Huset. Problemet som lyfts fram med detta är dock att man enligt amerikansk lag inte får bli landets president om man inte är född i USA, vilket skulle utesluta Schwarzenegger som ju är född i Österrike. Enligt artikeln har Schwarzenegger sedan flera år lobbat för att denna lag ska ändras, möjligen med visst egenintresse som grund. Själv har jag inte hört talas om att Schwarzenegger själv öppet skulle ha verkat för detta, men däremot att andra republikaner sett Schwarzenegger som ett framtidshopp som man vill ska kunna kandidera till president så småningom.

Dock finns det vissa problem med Schwarzenegger ur ett republikanskt perspektiv. Han är känd för att ligga betydligt längre till vänster om den republikanska mittfåran i en del frågor och även om han tidigare sagt sig stå för en ansvarstagande ekonomisk linje och en begränsad statsmakt har hans guvernörsskap i Kalifornien tytt på någonting annat efter det senaste guvernörsvalet 2010.

Schwarzeneggers guvernörsmandat löper ut 2010 och med detta får han inte kandidera till ytterligare en mandatperiod som guvernör i Kalifornien. Troligen kommer han vid den tidpunkten att kandidera i senatsvalet då den ena av delstatens båda senatorer, demokraten Barbara Boxer, tvingas försvara sin senatsstol. Om Schwarzenegger lyckas vinna det valet kommer han efter det att ha en god position att kandidera i presidentvalet 2012.

Vad tror du? Har "The Governator" någon chans att nå Vita Huset?

1 kommentar:

Anonym sa...

Inte 2012. En grundlagsändring tar sin lilla tid, men med en växande grupp amerikaner födda i sydamerika kan man nog locka till sig en opinion. Snarare 2020.