söndag 29 juli 2007

Varför svenskarna har sömnproblem

Både DN och Expressen (något utförligare) skriver idag om att sömnlöshet och -brist breder ut sig; enligt vissa utgör sömnproblemen rent av en ny folksjukdom:

"Sömnproblemen började breda ut sig i början av 1990-talet. På samma gång har problemen gått allt längre ner i åldrarna. Till sömnenheten på universitetssjukhuset i Örebro kom för tio år sedan nästan uteslutande patienter i 50—60 årsåldern. Numera är många patienter i tonåren.

- Vi märker att kraven på individen har ökat de senaste åren. Inte minst på de yngre, säger Lena Leissner. I dag tror många att de kan kompromissa bort en del av sömnen för att kunna få mer uträttat. Jag försöker få mina patienter att förstå att de måste lägga tid på att sova. Det krävs en total attitydförändring för att få svenskarnas sömn på rätt köl igen.
"

Dock kan jag notera att bloggaren tillika riksdagsledamoten Hillevi Larsson (s) i sitt inlägg glömde bort att nämna den stress som orsakas av att folk med små ekonomiska marginaler känner sig utlämnade till politikers godtyckliga beslut eller den stress som blir följden av att svenskarna generellt sett har små nettotillgångar som kan verka som buffert om någonting oväntat händer.

Läs vidare om sömnbrist (Wikipedia) och vad bloggarna har att säga om sömnbrist.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du och artikelförfattaren missar även att vi idag omger och bombarderar oss med elektromagnetiska signaler, som forskningen visar inverkar stressande på kroppens celler. Man talar om att det skett en 50-dubbling av strålningsintensitet de senaste tre decennierna (översatt i temperatur: 1000 grader varmare...) Det är löjligt att tro att det INTE skulle påverka oss.

1990-talet, när sömnproblemsökningen började, byggde vi även ut GSM-tekniken på allvar. (2002 och framåt 3G.)

Testa att dra ur elförsörjningen till allt trådlöst, flytta klockradion och mobilen från sängen, och vips så sover många bättre...

Camilla

Hillevi Larsson sa...

Bufferten blir inte direkt större när inkomsten sänks ytterligare... Ett öde som drabbat arbetslösa, sjuka och förtidspensionärer.

Jag håller gärna med dig om att folk kan bli lidande av politikers godtyckliga beslut. Till exempel tror jag många arbetslösa idag är besvikna över att de fått mindre att leva på utan att för den skull ha fått ett jobb.

Admin sa...

@hillevi larsson: Jag håller med dig om att bufferten inte blir större när inkomsten sänks, vilket ju är ett alldeles utmärkt argument mot den socialdemokratiska högskattepolitiken som lämnar vanliga arbetare med lite pengar kvar i hand efter löning. Vem kan med en sådan politik bygga upp någon ekonomisk buffert att tala om?

Eftersom skatterna är så höga minskar utrymmet för folk att själva påverka sin ekonomiska situation, vilket ökar utsattheten för politiska beslut.

Det är bra att du i alla fall är öppen med det utanförskap som blivit resultatet av den politik som (s) har fört och de problem som då uppkommer när man ska försöka att ta itu med den avarten.

Hillevi Larsson sa...

Problemet med skattesänkningar är att de ger låginkomsttagarna ett par hundra kronor mer per månad. Höginkomsttagarna tjänar tusenlappar på skattesänkningarna.

I andra änden höjs avgifterna. Dyrare medicin, dyrare läkarbesök, dyrare trafikförsäkring och höjda hyror för många... Allt till följd av regeringens politik.

I lågskatteländer som USA och Storbritannien går en stor del av medborgarnas inkomst till att betala dyra privata sjukförsäkringar och skolor till barnen.

Det som inte tas via skattsedeln tas ut på andra sätt. Eftersom avgifterna är samma för alla, oavsett inkomst, drabbas de med lägre inkomster värst.

När det gäller arbetslösheten så kan jag hålla med om att den tidigare (s)regeringen kunnat göra mer.

Men är lösningen på problemet att sparka på den som redan ligger ner, som regeringen gör nu?

Sänkta ersättningsnivåer, krav på ungdomar att söka jobb 30 timmar i veckan, krav att söka jobb i hela landet från dag o.s.v.

Istället borde regeringen ta fasta på den arbetskraftsbrist som uppstått och satsa på kompetensutveckling så att de arbetslösa kan ta de nya jobb.

Tyvärr har regeringen istället avvecklat utbildningarna för de arbetslösa, just när de behövs som mest!

Admin sa...

@hillevi larsson: Anledningen till att vi överhuvudtaget behöver diskutera frågan om skattesänkningar är ju att socialdemokraterna under det senaste halvseklet utökat det offentligas åtagande så mycket och därmed medborgarnas skattebörda. Att en generell skattesänkning mest lättar på bördan för dem som redan bär mest skattemässigt är naturligt med tanke på hur mycket det nuvarande beskattningssystemet missgynnar dessa människor.

Du jämför med USA och Storbritannien och på den punkten är vi överens - Sverige ska inte bli ett nytt USA eller Storbritannien. Men detta innebär inte att vi krampaktigt måste hålla fast vid den misslyckade högskattepolitik som alltför länge präglat Sverige. Rimligtvis måste du inse att det finns en tredje väg mellan dessa extremer?

Jag tror ändå att vi är rätt överens om att en politik för framtiden måste vara fokuserad på att få fler människor i arbete, speciellt med tanke på de utmaningar som samhället ställs inför i och med den åldrande befolkningen och det utanförskap som arbetslöshet, sjukskrivningar och förtidspensioner innebär. Huruvida enskilda reformförslag för att uppnå detta är mer eller mindre lämpliga kan och bör givetvis debatteras, men färdriktningen bör i alla fall vara klar.