tisdag 24 juli 2007

Förhandlingar om gisslan i Afghanistan

Gisslandramat med de 23 av talibaner kidnappade sydkoreanerna fortsätter, rapporterar såväl SvD som DN.

Enligt uppgift har talibanerna för att släppa sin gisslan ställt krav på att Sydkorea ska dra tillbaka sina 200 militärer från Afghanistan och nu kräver att under förhandlingar i utbyte mot åtta av de kidnappade sydkoreanerna att lika många tillfångatagna och fänglade talibaner ska sättas på fri fot.

Låt oss börja med det uppenbara: talibanerna har kidnappat de civila sydkoreanerna. Detta faktum borde vara tillräckligt för att avvisa alla krav som de talibanska brottslingarna kan tänkas komma med, och enligt DN-artikeln har inte heller Sydkorea visat några tecken på att infria kidnapparnas krav.

Dock rapporterades det nyss på TV-nyheterna (jag tror att det var Rapport) att många sydkoreaner vill se ett tillmötesgående vad gäller kidnapparnas krav för att få sina landsmän fria. Det kan därför vara på sin plats att påminna om vilka signaler Sydkorea skickar om de skulle ge efter för dessa talibanska brottslingars krav: att kidnappa Sydkoreas (eller andra staters, för den delen) medborgare är ett effektivt sätt att 1) diktera denna stats utrikespolitik, och 2) få sina egna medbrottslingar släppta ur fängelse, och allt detta som följd av högst begränsade resursinsatser. Att man helt naturligt känner stark sympati med de kidnappade sydkoreanerna och deras anhöriga får inte leda till att man av detta skäl viker sig och därmed öppnar upp för ännu fler av denna typ av kidnappningar i framtiden.

Den enda policy som kan försvaras är ett konsekvent avvisande av kidnappares krav.

Inga kommentarer: