måndag 30 juli 2007

Hillarys Sopranos-video och svenska politiker på YouTube

I SvD skrivs om hur de amerikanska presidentkandidaterna inför 2008 års val är noga med att synas på videosajten YouTube. Bl.a. nämner artikeln den kampanjvideo där Hillary Clinton gör en parodi på slutscenen i TV-serien Sopranos. För den som ännu inte sett videoklippet kommer den här:



Vad gäller de svenska politikerna har jag ännu inte sett något av deras material på YouTube. Enligt artikeln:

"Inför förra valet lade moderaterna ut några reklamfilmer på You­tube. Kommunikationschefen Pär Henriksson tycker att det är svårt att bedöma genomslaget, men uppfattar att det blev viss uppmärksamhet runt försöket.

Han menar att Sverige rör sig mot ett nytt politiskt ledarskap där distans blir viktigare, såväl till sig själv som till politiken. Politiker berättar om sin favorit­musik och delar med sig av recept. Carl Bildts blogg är populär, ett möjligt nästa steg är Fredrik Reinfeldts videodagbok på Youtube.

–Det måste finnas en viss humor i vad man lägger ut, det går inte med en timmes sammanträde om ekonomiska frågor, säger Pär Henriksson.
"

På den här punkten tror jag faktiskt att Henriksson underskattar YouTube-besökarna. Om man gör material tillgängligt som är intressant och relevant ur medborgarnas perspektiv så kommer folk att vilja se det. Av egen erfarenhet kan jag säga att så länge man lägger ut någonting på YouTube som är relevant ur målgruppens perspektiv och ser till att dessa människor vet om att videoklippet finns där så kommer uppmärksamheten att följa. Men då är ju å andra sidan jag inte kommunikationschef och vet hur sådana saker fungerar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hallåj, sossarna har en egen sida på Youtube, men inte moderaterna. Eller folkpartisterna ;-)