söndag 8 juli 2007

Almedalen - vad kan vi se fram emot i veckan?

Idag, söndag 8 juni, inleds den återkommande lobbyist- och politikerhögtiden Almedalsveckan i Visby.

Säkert tycker många illa om denna företeelse som följd av skepsis mot lobbygruppers inflytande över våra beslutsfattare, fester av stora mått och nyhetsrapportering som domineras av de dagliga utspel som görs under denna vecka varje sommar. Själv ser jag fram emot lite mer "nyheter" i nyhetsprogrammen, för nog är sommaren en trist årstid, i alla fall nyhetsmässigt.

Av de talare från de politiska partierna som vi har att se fram emot under den kommande veckan tror jag att de mest intressanta blir

- Mona Sahlin (s) på måndag. Kanske kommer hon med något nytt utspel om hur hon vill att Sveriges största parti ska utvecklas under hennes ledarskap under de kommande åren?

- Göran Hägglund (kd) på tisdag. Som följd av det tryck som hans parti upplever efter hoten om att ett nytt parti för abortmotståndare finns det utrymme för ett intressant tal där han kan försöka ena sitt parti. Dock skulle ett sådant utspel kunna tolkas som ett tecken på svaghet i och med partiets dåliga opinionsläge och hans tidigare utstakade linje i abortfrågan.

- Lars Ohly (v) på fredag. Ohly har varit märkligt frånvarande från rampljuset sedan valet i höstas (där han, som förhoppningsvis en och annan fortfarande minns, visade sin bristande karaktär genom att offentligt visa långfingret åt en paneldeltagare under eftervalsdebatten i TV4:s morgonsoffa). Därför finns det goda möjligheter för ett underhållande tal där han troligen kommer att åter försöka skapa sig utrymme i media genom någon form av utspel.

Tyvärr kommer enligt DN varken Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson eller Lars Leijonborg att tala till oss från Gotland, men å andra sidan hade nog ingen av dem, med Maud som möjligt undantag, varit särskilt intressanta att lyssna på i år med tanke på att de inte längre befinner sig i opposition.

Inga kommentarer: