torsdag 26 juli 2007

I det heliga kriget är ingenting heligt

I SvD och DN fortsätter rapporteringen om den sydkoreanska gisslan som hålls kidnappade av talibanerna.

Uppenbarligen har kidnapparna nu, efter att tidigare ha mördat en av sydkoreanerna i gisslan, tagit nästa steg och börjar att använda de återstående för att spela på känslorna hos det sydkoreanska folket. Enligt SvD-artikeln:

"- Säg åt dem att göra något för att få oss fria, sade kvinnan i en noga övervakad telefonintervju med BBC.

Hon identifierade sig som Yo Syun Ju och beskrev sig vara ”sjuk och i ett förfärligt tillstånd”.
"

Föga förvånande rapporterar man vidare:

"Från Kabul berättar Anders Fänge, platschef för Svenska Afghanistankkommittén, om nya hot mot utlänningar.

– Det har kommit en uppmaning från auktoriserade ledare att talibaner i hela Afghanistan ska försöka kidnappa utlänningar.
"

Så kidnappningar av civila har nu upphöjts till officiell policy bland "gudskrigarna". Det låter onekligen synnerligen fromt.

SvD fortsätter:

"Talibanledaren Mansour Dadullah, ansvarig för kampen
i södra landet, är en av de som uttalat det nya hotet. I brittiska Channel 4 sade han i går:

– Alla våra mujaheddin (heliga krigare) uppmanas att kidnappa utlänningar oavsett nationalitet och var de än befinner sig.

- Huvudmålet är att sprida vår tro och bekämpa alla utlänningar. Kidnappningar är en mycket framgångsrik politik, sade Mansour Dadullah.
"

Ekvationen är mycket enkel: talibanerna kommer att använda de metoder som röner störst framgång vad gäller att få igenom deras målsättningar. Om länder vars medborgare blir kidnappade ger efter ens en aning för de talibanska kidnapparnas krav så skickar man den tydliga signalen att kidnappningar är en typ av handlingar som talibanerna ska fortsätta med, med ännu mer död och lidande som följd.

Uppdatering: DN, SvD, DN

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är jävulskt! Vad gör en förälder till någon av dessa unga män och kvinnor? Säger att sonen eller dottern får väl offras och dödas då, för annars kommer talibanerna sätta detta med kidnappningar i system ännu mer? Och hur behåller man sedan som förälder sin mänsklighet efter det? Hoppas talibanernas stöd minskar i Afganistan efter att dom nu visat sina rätta jävulska ansikten!

Admin sa...

@eva: För de kidnappade och deras anhöriga är det självklart att de utifrån sitt perspektiv är oerhört mycket mer angeläget att de som kidnappats denna gång kommer tillbaka oskadda än vad som händer framöver om man belönar kidnappare genom att gå med på deras krav. Med tanke på de anhörigas situation kan man lätt förstå¨att det är så de ser på kidnappningen. Vad man däremot inte kan göra är att från statens sida ge efter och göra som talibanerna nu vill bara därför att de har kidnappat civila. Annars har man helt enkelt lämnat över all makt i händerna på de mest hänsynslösa som inte har några spännar.

Anonym sa...

Jag tror det är viktigt att försöka förstå konflikten ur talibansk synpunkt. Jag tror man ska vara försiktig med att tolka in sina egna västerländska värderingar, som åtminstone delvis är färgade av kristen moral såsom den utvecklats i västvärlden. När Allemans rätt talar om "Så kidnappningar av civila har nu upphöjts till officiell policy bland "gudskrigarna". Det låter onekligen synnerligen fromt." så är det enligt mitt förmenande ett kristet/västerländskt synsätt. Dessa djupt religösa människor (talibanerna) är knappast "fromma" på det sätt som vi avser, och det är inte heller deras ideal. Deras mål är att a/ sprida sin religiositet och b/ avlägsna all utlänningar från sitt land. "Deras land" är åtminstone Afganistan, men kanske egentligen hela kalifatet. Till detta anser de ha sin guds uppdrag. Uppdelningen av kalifatet i nationalstater, såsom Afganistan, är ju en ogudaktig åverkan på denna jordiska gudsstat, dessutom genomförd av västerlänningar. Deras gud är allsmäktig och kan besluta om vilka regler han vill, antingen de är i västerländsk smak eller inte, eller som står i samklang med universella mänskliga värderingar eller inte. Han kanske t.o.m. särskilt föredrar sådana moraliska regler som INTE är i västerländsk smak. Demokrati (d.v.s. att folkmajoriteten styr med stor hänsyn till minoriteters uppfattning) är t.ex. med detta synsätt ett ogudaktigt förhållningssätt. Det är ju Gud som styr! Om människor skulle ta på sig den rollen vore det hädelse! Företrädare för nationalregeringar i det f.d. kalifatet är med detta synsätt uppenbara förädare mot kalifatet, liksom de som kommer utifrån, såsom från Sydkorea, för att på ett eller annat sätt hjälpa till att stabilisera nationalstaten Afganistan!

Admin sa...

@christer: Jag är mycket väl medveten om hur talibanerna ser på saken och att jag bedömer deras handlingar utifrån min personliga utgångspunkt som anhängare av en västerländsk tradition som avfärdar våldsutövning i religioners namn. Att deras handlingar kan verka försvarbara utifrån det perspektiv som är resultatet av en extrem religiös världbild gör inte saken bättre. Det är fullt möjligt för en kreativ människa att själv hitta på en filosofi som, om än befattad med brister stora nog att köra en medelstor gudom igenom, inom dess världsbild kan rättfärdiga vilka handlingar som helst, men anhängare till en sådan filosofi skulle knappast mötas med förståelse från omvärlden. På samma sätt måste vi bedöma handlingar utifrån våra egna värderingar, inte utifrån de värderingar som delas av talibaner eller motsvarande grupper.

Även om man för diskussionens skulle antar talibanernas perspektiv måste man fråga sig var gränsen går, om någon sådan alls existerar, för vilka illdåd de kan begå innan skadan av dessa överstiger värdet av det tilltänkta målet i form av kalifatets upprättande.

Anonym sa...

Kostnaden, i form av dödande och utebliven social utveckling, för återupprättandet, och utvidgningen, av kalifatet uppfattas ju uppenbarligen som acceptabel av talibanerna, och vad som är viktigt att notera, uppenbarligen av stora delar av den muslimska världen. Inte så att den tysta majoriteten, om kanske 90%, själva skulle utföra terrordåd, men man tar heller inte särskilt uttryckligen avstånd från dem. I själva verket verkar man känna en viss beundran för dem och känna att de ger värdighet åt andra muslimer. Kritiken för civila offer riktas ju av den civila lokalbefolkningen nästan helt mot västländer, inte mot talibanerna som avsiktligt eller genom underlåtelse placerat dem i fara! Jag menar att den vanliga förklaringsgrunden för talibanernas attraktionskraft, att den skulle vara ett resultat av den låga genomsnittliga inkomstnivån i områdena, inte är tillräcklig. Vad är det specifikt i islam, så som den prakticeras, som ger radikalism och sjävdestruktivt våld ett sådant utrymme och en sådan beundran?

Anonym sa...

Finns det ändå inte djupt inom alla människor en vetskap om vad som är rätt och fel, oavsett religös tillhörighet? Det har ju nu visat sig att till och med djuren har någon sådan slags rättskänsla och till och med kan känna skam. Skulle människor stå lägre än djuren? Det afganistanska folket verkar ju ta avstånd från vad talibanerna gjort nu. Hoppas att kidnappningen av koreanerna för det med sig att fler tidigare talibansympatisörer vaknar upp och ser talibanernas verkliga ansikten. Dom flesta människor med samvete VET att detta är fel, hoppas talibanerna går i sin egen fälla av detta och avslöjas av fler som dom psykopater dom är. Och hoppas nu verkligen detta får ett lyckligt slut för alla och att gisslan klarar sig. Kan knappt föreställa mig vad dom anhöriga till gisslan går igenom just nu!