torsdag 2 augusti 2007

Laserskrivaren - dödar din skrivare dig långsamt?

I DN idag skrivs om att många laserskrivare släpper ut "farliga partiklar i luften". Exakt hur farliga dessa partiklar är? Tja, experterna vet inte, men det här är vad DN skriver:

"De farliga utsläppen består främst av kolpartiklar från tonern.

- Hur farliga just dessa partiklar är vet vi inte, men man har blivit mer och mer orolig för partiklar. Det är inte nyttigt att andas in dem, för de blir liggande i lungan länge. I värsta fall skulle de kunna vara jämförbara med bilavgaser utomhus, säger Magnus Svartengren.
"

Ok, så man är alltså mer och mer "orolig" för att det inte är "nyttigt att andas in dem" och i värsta fall kan de var jämförbara med bilavgaser utomhus. Så slutsatsen blir alltså att man ska hålla andan när man ska skriva ut Internet på sin nya HP-skrivare. Check.

DN går även ut på stan för att ta pulsen på konsumenternas oro över dessa "farliga partiklar":

"I Onoff-butiken på Kungsgatan i Stockholm var det få kunder som hade funderat på om deras skrivare kunde vara en hälsorisk.

- Jag har aldrig fått den frågan från en kund. Det viktigaste brukar vara att skrivaren är liten och snabb och att det går att skriva ut bilder, säger säljaren Anna Forsberg.
"

Chockerande nog verkar konsumenterna vara mer intresserade av att skrivaren faktiskt klarar av det man skaffar en skrivare för att göra (skriva ut utskrifter) än att den eventuellt kan orsaka partikelutsläpp motsvarande "bilavgaser utomhus" (var utomhus förresten? på landsbygden eller mitt inne i storstans mest trafikerade gator?). Med några ytterligare artiklar av detta slag kanske nyhetsmedia kan trissa upp oron bland tillräckligt många för att skapa en ny niche åt tillverkarna av skrivare - "miljöskrivare med låga partikelvärden".



Läs artikeln i DN.

Inga kommentarer: