onsdag 1 augusti 2007

Lobbyisten Göran Persson behåller riksdagsrum

Sedan Alliansen vann riksdagsvalet i höstas har förre statsministern Göran Persson lämnat sitt ledarskap i socialdemokraterna till förmån för ett konsultjobb hos lobbyistföretaget JKL.

I Aftonbladet rapporteras dock idag att Persson även i fortsättningen i sin roll av före detta partiledare kommer att ha kvar sitt arbetsrum vid socialdemokraternas riksdagskansli. Farhågor kan nu resas kring om det är lämpligt att en lobbyist har kontor i riksdagen. Till saken hör enligt Aftonbladets artikel att lobbyistföretaget JKL, Perssons arbetsgivare, bl.a. tar uppdrag från Eon, som vill bygga en gasledning i Östersjön, och av ett företag som vill sälja ut Vin & Sprit.

Även om principen att före detta partiordföranden ska få behålla sitt gamla arbetsrum i riksdagen kan vara rimlig kan det här vara ett gott tillfälle att ta upp frågan till debatt med tanke på att allt fler politiker tar anställning inom olika lobbyistfirmor efter avslutad karriär som politiker. Å andra sidan kan man ju fråga sig om just kontoret i riksdagens lokaler inte är mest av symbolisk snarare än praktisk betydelse med tanke på att en före detta partiledare säkerligen har mycket goda möjligheter att ändå kunna bedriva lobbyverksamhet gentemot riksdagens ledamöter.

Vad tycker du? Ska f.d. partiledare få behålla sina gamla arbetsrum i riksdagen, trots att de arbetar med lobbyuppdrag? Ska detsamma gälla för f.d. statsministrar?



Läs hela artikeln i Aftonbladet.

Uppdatering: DN, SvD

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skicka ut honom på gatan! Hans arbetsgivare har råd med ett rum i närheten. Lobbyister skall inte få frottera sig på min och din bekostnad direkt i riksdagens lokaler!

Anonym sa...

Anonyma sa...
Lille Göran är en karriärist bland andra. Vissa väljer företag som sin maktbas, andra väljer SAP. Båda varianterna kan fungera bra för den ambitiöse. Slutresultatet både för Persson, Ramstedt och många andra direktörer är en liten herrgård i Sörmland eller annorstädes. Hur mycket de värnade om andra människor på vägen dit är det inte många som frågar sig i efterhand. Den egna verklighetsbeskrivning,en glorifierad hjältehistoria, blir ofta deras eftermäle.

Anonym sa...

När riksdagens ledamöter lämnar sitt förtroendeuppdrad skall de lämna riksdagshuset, ingen lön skall utgå och pensionspoängen skall beräknas efter de regler som de beslutat skall gälla för alla andra i samhället!
Fattigpensionär

Anonym sa...

Riksdagen bestämmer sina egna löner och förmåner. Det är märkligt att politiskt tillsatta tjänstemän samt riksdagsledamöter kan ha så skilda villkor i jämförelse med övriga på arbetsmarknaden.Efter en politisk karriär har man ju ett stort kontaktnät och borde inte ha svårigheter att få ett nytt jobb.
I dag kan en avdankad politiker leva gott på garanti/avtalspensioner samt avgångsvederlag.Jag har haft ett 20-tal olika anställningar men kan tyvärr inte utnyttja något av mina gamla arbetsrum.